Ligging/klimaat/landschap

Nederland is een koninkrijk in het westen van Europa. In het oosten deelt het een grens met Duitsland, in het zuiden is België het buurland en in het westen en noorden heeft het een kustlijn aan de Noordzee. Nederland is een land met een oppervlakte van 41.526 km², waarvan een groot stuk onder het zeeniveau ligt.  Nederland is in het buitenland bekend om zijn dijken en polders. Amsterdam is de hoofdstad, maar de regering zetelt in Den Haag.  Het land is verdeeld in 12 provincies met elk een eigen hoofdstad:

 

Noord Holland Haarlem
Zuid Holland Den Haag
Groningen Groningen
Friesland Leeuwwarden
Drenthe Assen
Overijssel Zwolle
Flevoland Lelystad
Gelderland Arnhem
Utrecht Utrecht
Noord Brabant ’s Hertogenbosch
Limburg Maastricht
Zeeland Middelburg

 

Klimaat en landschap

Nederland heeft een gematigd zeeklimaat, de invloed van de Noordzee is het meest merkbaar in het kustgebied, naar mate men meer richting het oosten landinwaarts gaat wordt het effect kleiner. De winters zijn relatief mild, met vaak toch wel vorst en de zomers meestal koel. In Nederland valt regelmatig neerslag, meestal in de vorm van regen, soms hagel of sneeuw.

 

Nederland is een vlak land, met in het oosten kleine hoogteverschillen, zoals bij de Utrechtse Heuvelrug, op de Veluwe en bij de Sallandse Heuvelrug. In het uiterste zuiden in de provincie Limburg is het heuvelachtig, met als hoogste punt de Vaalserberg, met 323 m.  Het laagste punt in Nederland ligt 6,76 m. onder NAP, dit punt ligt in de provincie Noord Holland. Langs de kust liggen de duinen en zijn er dijken aangelegd. Door Nederland stromen een paar grote rivieren, zoals de Rijn, de Schelde, de Maas en de Waal.