Nederland en ZuidAfrika,verschillend of toch niet?
Nederland en Zuid Afrika zijn twee heel verschillende landen, maar wanneer je erop let zijn er toch ook overeenkomsten. De natuurlijke reactie van dieren kent geen grenzen.
Ik heb net mijn keuken eens grondig gesopt, dat geeft een voldaan gevoel en ik trakteer mezelf op een geurend kopje koffie. Ik kijk even in de krant, wat er weer gebeurt in de wereld en raak verdiept in een artikel over ouderen in Nederland.
Plotseling hoor ik een raar geluid, ik weet niet waar het vandaan komt en het geluid stopt voor ik verder op onderzoek uit kan gaan. Net weer terug in het verhaal begint het weer, nu sta ik toch op en loop in de richting waar het vandaan komt. Dan zie ik het, een pimpelmeesje spiegelt zich in het raam van mijn keukendeur. Hij gaat als een razende tekeer, in een poging zijn rivaal uit zijn territorium weg te werken. Ik houd hem even in de gaten en besluit hem dan toch maar te verjagen, voordat hij zijn snaveltje bezeerd aan het raam.
Pimpelmees
Een pimpelmees is een klein bont gekleurd vogeltje, te herkennen aan de witte wangetjes en zijn blauwe kruin en staart. Zijn onderkant is geel van kleur en de rug is groen, bij zijn oogjes heeft hij een donkere blauwzwarte streep en ook op zijn kin en rond de hals zie je deze kleur.
Een pimpelmeesje is klein en licht, je ziet ze daarom vaak ondersteboven aan een takje hangen. Pimpelmezen eten voornamelijk insecten en in de winter zaden.
Door dit meesje denk ik weer aan het verhaal van mijn zus in Zuid Afrika Afrika op Ku Sungula Safari Lodge. Zij werd al verschillende ochtenden wakker van een tikkend geluid. Elke ochtend als de zon opkwam, dat is Zuid Afrika behoorlijk vroeg, werd ze hierdoor gewekt. Na een paar dagen besloot ze te gaan kijken waardoor dit terugkerende geluid werd veroorzaakt. Het waren een paar Hornbills die tegen het raam tikte. Omdat mijn zus een aantal dagen daarvoor, de gordijnen bij dat raam had weggehaald, zagen zij zichzelf weerspiegelt. Ook zij dachten met een rivaal te maken te hebben, zuslief hing die dag snel weer de gordijnen terug en kon daarna ‘s morgens weer genieten van de stilte en zachte geluiden van de bush.
Hornbill
Een hornbill ofwel neushoornvogel is een grote vogel, met vaak opvallende kleuren. Hij heeft een opvallend grote snavel, met daarop een soort helm. De snavel lijkt heel erg log en topzwaar te zijn, maar niets is minder waar. De grote snavel is zeer licht, hij is helemaal hol, met alleen wat tussenschotten, die voor de stevigheid zorgen. Ook de beenderen van deze grote vogel zijn hol en met lucht gevuld, om het gewicht zo laag mogelijk te houden. Wanneer de neushoornvogel vliegt, hoor je een hard ratelend geluid, doordat bij deze vogels de dekveren aan de onderzijde van de slagpennen ontbreken.
Hierdoor wordt bij elke vleugelslag lucht tussen de slagpennen geperst, zodat deze beginnen te trillen. Neushoornvogels komen voor in Afrika, Azië en Noordwest-Oceanië. Neushoornvogels eten vooral insecten en vruchten, dat voedsel bewaren ze in de krop. Dit is een extra zakje achter in de keel. Sommige soorten eten ook kleine zoogdieren en hagedissen.
Neushoornvogel
Sommige soorten van de neushoornvogel hebben hele mooie snavels, daarom worden ze vaak gevangen. Er zijn al 9 soorten die worden bedreigd, daarom zijn er fokprogramma’s opgezet,
in de Filipijnen zijn opvangcentra gebouwd om deze vogels te helpen. Aan de bevolking wordt verteld hoe bijzonder deze vogel is zodat de bewoners ze niet meer stropen, maar mee beschermen. Ook in onze dierentuinen zijn er speciale fokprogramma’s, zoals bij Avifauna, daar en in nog veel meer dierentuinen in ons land, kun je deze mooie vogel dan ook bekijken.
Zo zie je maar, er zit een halve wereld tussen, maar de vogels reageren op een zelfde manier, wanneer ze een rivaal denken te bespeuren.
Wanneer je mee leest zusje, lieve groetjes uit een koud en nat Nederland, dat is dan weer wel heel verschillend.
Afbeeldingen zijn rechtenvrij via public domain en freefoto morguefile
#ZuidAfrika #Nederland #vogels #geluid #neushoornvogel #hornbill #pimpelmees
(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk op Tallsay met behoud van auteursrecht nov 2016)