Kruidentuintje:Verse kruiden uit eigen tuin of pot.

Verse kruiden is als de zomer op je bord, ze geuren heerlijk en verfijnen je gerecht. Hoe maak je zo’n kruidentuintje en waar let je op?

Verse kruiden zijn erg fijn om te gebruiken, net geplukt geuren ze toch het meest. Een kruidentuintje hoeft niet groot te zijn en is voor iedereen gemakkelijk bereikbaar. Een klein stukje in je tuin is al genoeg, maar je kunt het ook maken in een bak op je balkon.

In het voorjaar kun je bij het tuincentrum, maar ook vaak bij de kruidenier en groentespeciaalzaak kruidenplantjes kopen. Je kunt natuurlijk ook zelf de kruidenplantjes kweken uit zaad. Vanaf april kun je al gaan zaaien in een bak die je binnen op een warme, zonnige plaats op de vensterbank zet.

Stop de zaadjes ongeveer 2 à 3 centimeter de grond in en houd de grond vochtig, maar niet kletsnat. Je kunt daarvoor de bak afdekken met plastic, zodat het vocht circuleert en het warmer blijft.
Al snel zie je de eerste plantjes dan met hun kopje boven de grond steken, afhankelijk van de soort is dat na 1 tot 3 weken.
Wanneer er geen kans meer is op nachtvorst, ongeveer eind mei, kunnen de plantjes uitgeplant worden en naar buiten.

Bieslook

Bieslook is een gemakkelijke vaste plant, je kunt hem zowel in de zon als in de schaduw zetten. In de winter verdwijnt de plant om in het voorjaar weer opnieuw uit te schieten. Je kunt de plant gemakkelijk scheuren, wanneer hij te groot word. Knip om te oogsten de stengels op ongeveer 3 cm. af, je kunt ook al het groen op die hoogte afknippen om de plant te verjongen. Plant bieslook ook tegen slakken en bladluizen tussen je planten.

Selderij

Selderij is een tweejarige plant, maar word vaak als eenjarige plant gebruikt. De selderij is wat vorst gevoelig en moet daarom op een beschutte plaats overwinteren. In het tweede jaar krijgt de plant bloemen, waar je zelf zaad uit kunt oogsten. Om te oogsten knip je zoveel je nodig hebt aan de bodem af. Je kunt ook rustig de hele plant afknippen, het schiet daarna weer vrolijk uit.

Basilicum

Basilicum is een eenjarige plant, hij houdt niet van wind, dus zet hem op een warme beschutte plaats. Knip eventuele bloemen meteen eruit, dan gaat alle energie naar de heerlijk geurende blaadjes. Basilicum is gevoelig voor slakken. Heb je slakken in je tuin zet dan een slakkenval of plant je basilicum in de buurt van slakken werende planten, zoals salie, bieslook of tomaat.

Salie

Salie is een groenblijvende vaste plant en staat graag op een zonnige plek, hij gedijt ook prima in een pot. Aan het eind van de zomer moet je deze plant snoeien en na 3 jaar kun je hem scheuren. Slakken blijven bij deze plant liever uit de buurt.

Munt

Munt is een vaste plant, die graag op een wat koelere, vochtige plaats staat, met wel een beetje zon. De plant maakt ondergrondse scheuten en uitlopers waardoor er kans bestaat op woekeren. Je kunt om dat tegen te gaan, de plant in een pot in je tuin zetten, waarbij je de potrand net boven de grond laat uitkomen. Verwijder anders regelmatig de scheuten.
Munt is een heerlijk geurend kruid, muggen, vliegen, mieren, motten, kevers en bladluizen houd je er mee uit de buurt.

Eetbare tuin

Ben je toch bezig met een eetbare tuin, denk dan ook eens aan wat slaplantjes en tomaten of paprikaplantjes.

Tomaten en paprikaplantjes zijn natuurlijk ook zelf te kweken, maar ook kant-en-klaar te koop bij het tuincentrum. Zet de plantjes op een zonnige beschutte plaats, geef ze voldoende water en af en toe wat mest. Voor een goede oogst kun je de nieuwe scheuten, die ontstaan bij aanzet van de bladeren aan hoofdstam weghalen. Let wel op bij dit dieven, dat je de bloemetjes laat zitten, want dat worden de vruchten.

Sla kun je gemakkelijk zelf zaaien, vanaf eind maart gewoon in de volle grond, maar het kan ook in een bak of pot. Zaai niet alle sla tegelijk, maar om de drie weken een beetje, zo kun je de hele zomer oogsten. Geef je plantjes natuurlijk regelmatig water en haal een teveel aan kiemplantjes weg, zodat de overgebleven plantjes zich goed kunnen ontwikkelen. Na ongeveer 6 weken kun je oogsten.

Een gemakkelijke en veelzijdige soort is de rucola, ook wel bekend als rakettenkruid, hiervan kun je ook de kiemplantjes heerlijk gebruiken in je salade.


#kruidentuin #versekruiden #bieslook #selderij #basilicum #salie #munt #tuinieren

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op behoud van auteursrecht mrt 2016.)