Weekendje weg, ga eens naar Gent.
Gent is misschien niet de allerbekendste stad, maar zijn faam groeit wereldwijd. Het is een levendige stad waar voor iedereen wel iets te beleven valt.
Gent is een stad met een rijk historisch verleden, wat natuurlijk nog overal in de stad herkenbaar aanwezig is. Er zijn mooie pleinen, prachtige gebouwen en indrukkwekkende gevels te bewonderen. Maar Gent is meer dan dat, het is ook een bruisende, levendige en verrassende stad. Het stadscentrum is grotendeels autovrij, waardoor het heerlijk ronddwalen is, zonder rekening te moeten houden met hinderend verkeer. Ben je moe van al het wandelen, dan kun je een heerlijke rondvaart maken in een van de bootjes van Gent, je bekijkt al het moois dan weer vanaf een heel andere kant.
Een beetje achtergrond informatie:
Gent, ook bekend onder de Franse naam Gand is de hoofdstad van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en van het arrondissement en het kieskanton Gent. Je vind de stad in het gebied waar de Leie en de Schelde samenvloeien, daar ontstond het uit Keltische woonkernen. Het is een stad met vele gezichten, zo verwierf het zijn welvaart door de wol, vlas en linnen-nijverheid, het was een van de eerste industrie steden van Europa. Tegenwoordig zijn er ook vele bloemen en plantenkwekerijen, die de stad de bijnaam bloemenstad geven. Ook is het de geboorteplaats van Keizer Karel, hij zag het levenslicht in het Prinsenhof, wat in die tijd, 1500, nog het Hof ter Walle heette.
Herkenningspunt:
Het historische hart van de stad vind je bij de St-Baafskathedraal, die samen met de St-Niklaaskerk en het Belfort een uniek herkenningspunt vormt als de drie torens.
De St-Baafskathedraal en St-Baafsabdij zijn vernoemd naar Sint Bavo, de patroonheilige van het bisdom Gent. In de kerk vind je o.a. het wereldberoemde retabel Het Lam Gods van Jan van Eyck, een prachtig stuk uit de vijftiende-eeuwse Vlaamse schilderkunst.
De Belforttoren is wel 95 meter hoog en is sinds 1936 beschermd als monument door het Werelderfgoed van de UNESCO, samen met de aangelegen Lakenhal en de Mammelokker.
De St-Niklaaskerk heeft een unieke lantaarntoren die het transept verlicht. De kerk is een mooi voorbeeld van Schelde gotiek, kenmerkend zijn daarvoor de Doornikse "blauwe" steen die gebruikt is, de zuilen aan de binnenkant met knolkapitelen, de flankeertorentjes aan de eindgevels en de vieringtoren, die zich bevind op de kruising van hoofd- en zijbeuk, in plaats van boven de ingang.
Nog meer moois:
Het Gravensteen is de enig overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen en zeker een bezoekje waard. Het verdedigingssysteem is nog vrijwel helemaal intact en daardoor een bijzondere bezienswaardigheid. Het Gravensteen is gedeeltelijk toegankelijk voor bezoekers, je kunt o.a. een kijkje nemen in het poortgebouw, de walmuur, de donjon, de grafelijke residentie en de paardenstallen.
Het Patershol is de oudste wijk in het centrum van Gent, een prachtig patrimonium gecombineerd met gezellige restaurants, cafés, leuke winkels, handelszaken en kunstenaars.
Kunst in Gent:
In Gent worden regelmatig stadstentoonstellingen georganiseerd, zo was er deze eens TRACK. Waar werk van meer dan 30 internationale kunstenaars, maar ook Vlaams talent, te zien was.
In de St-Baafskathedraal is de tentoonstelling: “St Jan” te zien, een expositie van de Vlaming Jan Hoet.
In de stad is een route uitgezet langs 6 verschillende locaties, die zijn omgetoverd tot kunstwerken, met elk een eigen karakter. In het centrum laat kunstschilder Michaël Borremans zijn creatieve geest de vrije loop, verder gaat de route langs o.a. het Tolhuis, de wijk Macharius en het citadelpark.
Meer informatie over deze kunstroute kun je krijgen via S.M.A.K., Citadelpark B-9000 in Gent. De buiten locaties zijn natuurlijk altijd te bekijken, de binnen locaties zijn geopend tussen 12 en 6 uur, alle dagen behalve maandag. Over de laatste nieuwtjes, tentoonstellingen, prijzen en meer kun je kijken op SMAK.BE http://smak.be/nl/agenda
Genieten in Gent.
Ga naar de Graslei, aan de rechteroever van de Leie ,deze locatie aan het water heeft tal van gezellige terrassen om heerlijk te genieten. Het stadsbeeld van de Graslei en de tegenover liggende Korenlei zijn beschermd als landschap en als stadsgezicht. Aan de Graslei vind je behalve gezelligheid nog een aantal opmerkelijke, interessante gebouwen, zoals het korenstapelhuis, het oude postkantoor, het gildehuis der metselaars enz.
Gent is genieten op zijn breedst, er zijn jaarlijks verschillende grote evenementen. De bekende Gentse Feesten, tien dagen lang een straat-, muziek- en cultuurfestival in de binnenstad. Maar ook zijn er jaarlijks muziekfestivals zoals: I Love Techno en Gent Jazz of hou je van film dan is er het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent, waar de World Soundtrack Awards worden uitgereikt.
Elk jaar in januari is er het lichtfestival, waarbij op verschillende locaties in de binnenstad artistieke werken met licht te zien zijn. De poëzieroute is een vaste wandeltocht langs 18 gedichten in de Gentse binnenstad en eens in de vijf jaar is er De Floraliën, een grote tentoonstelling van bloemen en planten.
Uitgaan in Gent:
Natuurlijk kun je in bruisend Gent ook lekker gaan stappen, er zijn tal van leuke clubs en cafés.
Je kunt naar Montuno’s Bar in de Sint Pietersnieuwstraat, waar nationale en internationale dj’s vaak house en techno uit de hele wereld draaien op de georganiseerde feesten.
Hou je meer van Jazz dan ben je bij Café Damberd, aan de Korenmarkt aan het goede adres. Van oktober tot en met maart is er elke dinsdagavond een life concert van een bandje of een jazzartiest.
Er is nog veel meer te beleven in Gent, dus ga op onderzoek en geniet van Gent.
Afbeeldingen rechtenvrij via internet , Teksten Mereltje Wereldspotter © 2019
#Gent #stedentrip #weekendjeweg #kunst #Jazz
(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk op Tallsay met behoud van auteursrecht jul 2017.)