Het Colosseum, een adembenemend monument.
Het Colosseum, we hebben er allemaal wel eens van gehoord, het kwam vast voorbij in de geschiedenislessen van het Romeinse rijk. Maar wat is er nog over van dit monument, waar ligt het en meer weetjes over dit prachtige bouwwerk. Ook zijn er in de wereld een paar alternatieven, niet zo bekend, maar ook heel erg de moeite waard.
Het Colosseum is het bekendste en grootste amfitheater uit het Romeinse rijk. Je vind er een afbeelding van op de Italiaanse 5 eurocent, het staat sinds 2007 ook op de lijst van de zeven nieuwe wereldwonderen.
Het begin:
Na de dood van Keizer Nero kwam keizer Vespasianus aan de macht, in het jaar 72 na Christus gaf hij de opdracht voor dit imposante bouwwerk. Na zijn dood voltooide zijn zoon Titus het project. Er waren bijna tien jaar en een groot leger slaven nodig om dit immense stadion te bouwen. Vespasianus wilde met dit bouwwerk indruk maken op de bevolking, er zouden spectaculaire voorstellingen plaats vinden, ter vermaak van het Romeinse volk.
Het gebouw:
In het Colosseum konden ongeveer 55.000 tot 70.000 mensen, het gebouw heeft een omtrek van bijna 537 meter, elke pijler heeft een omtrek van 71 meter. Het bouwwerk heeft wel 4 verdiepingen van ieder 12 meter hoog, de totale hoogte van 49 meter was behoorlijk hoog voor die tijd. Het gebouw had een houten vloer, waarin luiken zaten. Via deze luiken kwam je in het ondergrondse gangenstelsel naar de kleedkamers, kooien, cellen en opslagruimtes. Deze houten vloer werd bedekt met zand, zodat de luiken niet meer opvielen en er een arena ontstond. Door deze vloer met onopvallende luiken, leek het alsof de gladiatoren en dieren uit het niets de arena in kwamen.
Er waren wel 80 ingangen, die allemaal een nummer kregen, vandaaruit, liepen er trappen naar de verschillende verdiepingen. Er was een duidelijke indeling, waarbij ridders en edelen de eerste verdieping bevolkten. De tweede verdieping was voor de handelaren, kooplieden en de rijkere burgers, de derde verdieping voor de gewone burger. De vierde verdieping was speciaal voor de vrouwen, zodat ze minder van het bloedvergieten zouden zien.
Het gebouw was voorzien van wel 240 palen, waarover een zeildoek kon worden gespannen, Een heel systeem met kabels en katrollen, bediend door een speciale groep matrozen, moest zorgen voor bescherming tegen zon en regen. Er was ook een systeem, waardoor de arena kon worden gevuld met water, zodat er zeegevechten konden worden nagespeeld.
Het Colosseum nu:
In de geschiedenis van het Colosseum, is het gebouw zwaar beschadigt door aardbevingen en plunderingen, maar zelfs als ruïne het een indrukwekkend gebouw. Het is een monument waarin je de bouwkunst en cultuur van het Romeinse rijk terug kunt vinden. Het Colosseum is gedeeltelijk gerestaureerd door de Griekse overheid, maar nu de crisis dat niet meer toelaat, heeft de bekende Italiaanse schoenenfabrikant Diego Della Valle, van het merk Tod’s, een contract getekend om de verdere restauratie te betalen. Het monument moet worden hersteld, verstevigd en gereinigd, het blijft tijdens de restauratie gewoon geopend voor publiek. Er zal geen opvallende reclame van het schoenenmerk op het gebouw komem, zodat het een echt monument blijft en tijdens de werkzaamheden, worden er voor de steigers zeilen gehangen met een levensgrote print van het gebouw, zodat er zo min mogelijk hinder van wordt ondervonden.
Het Colosseum als attractie:
Je vind het Colosseum in Italië, in de hoofdstad Rome. Het ligt in het dal tussen Oppius, Caelius en Palatijn. Hoewel er natuurlijk geen spelen meer worden gehouden, is het erg mooi om te bezichtigen, je proeft er nog heel goed de sfeer van toen. Doordat ze de vloeren gedeeltelijk hebben geopend, kun je zo de ondergrondse gangenstelsels en de kooien van de dieren zien.
Het adres is: Piazza del Colosseo
Het is elke dag geopend vanaf 9 uur, in de zomer blijft het open tot 7 uur, maar in de winter worden de deuren al om half vier gesloten.
Er moet entree worden betaald, ongeveer €12,- Prijzen en tijden kunnen wijzigen, kijk voor actuele informatie op de officiele site.
Wil je met het openbaar vervoer kun je:
De metro nemen Lijn B, uitstappen op Metrostation Colosseo
De Tram: nummer 3
De bus: nummer: 75, 84, 85, 87, 117, 175, 673, 810, 850
Tips:
♦ Let op je spullen er lopen vaak zakkenrollers rond.
♦ Vroeg in de ochtend of laat in de middag is het er minder druk
♦ Ga eerst naar de Palarijn, minder druk, het kaartje is tegelijkertijd je toegangsbewijs voor het Colosseum, dat scheelt je een lange wachtrij bij de kassa daar.
Alternatief voor het Colosseum:
Hoewel deze arena een stuk kleiner is als het Colosseum, heeft het wel een beetje dezelfde sfeer. De ondergrondse gangen en kooien zijn hier niet te zien via een open vloer, maar ze zijn wel aanwezig en je kunt ze ook bezoeken. Buiten de kelders zijn er nog drie verdiepingen opgebouwd. De langste as van het ovale gebouw is 132,45 , de korte as is 105,10 meter, op deze assen staan vier torens. Het hoogste stuk van de muren is 29, 40 meter. Vroeger waren er 15 toegangspoorten, nu zijn er nog 2 hoofd- en 4 zij- ingangen. Op de bovenste ring tel je 64 openingen, de onderste twee verdiepingen hebben elk 72 arcadebogen.
Het is het best bewaarde klassieke monument van Kroatië en wordt nog steeds gebruikt voor opera- of dans voorstellingen. Ook wordt er het jaarlijks Pula film festival gehouden, waar de gouden arenaprijzen worden uitgereikt. Dit amfitheater is in dezelfde tijd gebouwd als het Colosseum en is een van de zes grootste theaters die de Romeinen bouwden. Heel bijzonder: Er is een systeem aangebracht om de bezoekers van een parfumluchtje te voorzien tijdens de voorstellingen, waarschijnlijk roken ze in die tijd niet erg fris. Via goten boven de muren, werd het regenwater in tanks in de vier torens opgeslagen. Dit water werd van een parfum voorzien en dan tijdens voorstellingen uit gesproeid over de tribunes.
De arena van Pula is tegen een helling gebouwd, net buiten de oude stadsmuren. Het ligt aan de Via Flavia, deze weg is al aangelegd in de tijd van keizer Vespasianus en loopt van de kust naar het centrum van de stad. Het is ook nu nog een van de belangrijkste wegen van de stad.
Naar Pula kun je in de zomer via Venetië met de veerboot, er is een luchthaven net buiten de stad, je kunt ook vanuit Nederland met de trein of bus naar Kroatië. In het land zijn goede busverbindingen en er rijden goedkope taxi’s rond. Meer weten over reizen in en naar Kroatië: Wereldspotter/Kroatië
Bron voor feiten en foto's: Wikipedia. © Teksten door Mereltje Wereldspotter © 2019
#colosseum #monument #Romeinserijk #PulaArena #geschiedenis #amfitheater
(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk op Tallsay met behoud van auteursrecht jul 2017.)