Oranjetipje

Een mooi wit vlindertje dat zijn naam dankt aan de oranje vleugelpunten bij het mannetje van deze soort..

 

Oranjetipje (Anthocharis cardamines)              Groep: dagvlinder              Familie: Pieridae (witjes)

oranjetipje man op pinksterbloem

Het oranjetipje is een prachtig vlindertje, dat we in het vroege voorjaar al kunnen waarnemen. Heel toepasselijk bij zijn naam vliegt hij rond koningsdag, in april en mei. Je ziet hem vaak, zoals ook op mijn foto’s op de pinksterbloem.

oranjetipje man op pinksterbloem

Het witte vlindertje met de oranje vleugeltip doet zijn naam eer aan, maar dat geld alleen voor het mannetje. Bij het vrouwtje ontbreekt de oranje kleur, zij heeft een zwarte vleugelpunt en lijkt daarmee sterk op het koolwitje. Het verschil zie je echter gemakkelijk aan de onderkant van de vleugels, daar heeft het oranjetipje (zowel man als vrouw) geel en groene vlekjes. Hierboven op de foto is de onderkant van de vleugel goed te zien.

oranjetipje man

Opvallend zijn de flesvormige eitjes, een eitje per plant, eerst licht van kleur, maar in een later stadium, hoe kan het ook anders, oranje van kleur. De rups is groen met wat kleine zwarte stipjes en een duidelijke witte streep op de zijkant. Als pop is hij keurig vermomt als een driehoekige stekel aan de tak van een plant, zo brengt hij de winter door om vroeg in het voorjaar als mooie vlinder te verschijnen.

Bovenstaande foto maakte ik van een informatiebord op de Hoekerbeemden, vanwege de duidelijke kenmerken. De begeleidende tekst verklaard meteen waarom er slechts een eitje per plant word gezet, anders eten de jonge rupsen elkaar op. 

Waarneming en eigen foto’s: Vlieterdijk en Hoekerbeemden april 2019, Luchtkasteel maart 2021, ’t Schut april 2022


Geraadpleegde bronnen: Wikipedia en vlindernet.

#oranjetipje #witje # Pieridae #vlinder #determineren #herkennen  #kenmerken