Zijn winterbanden echt wel nodig?

Steeds vaker hoor je dat het geadviseerd wordt om winterbanden op je auto te laten leggen voor betere grip. Is dit echt wel nodig of word geprobeerd de mensen extra geld uit hun zakken te kloppen? Kijk hier in welke landen ze zelfs verplicht zijn, goed om te weten voordat je op wintersport vertrekt.

winterband sneeuw tekening auto

Wat wordt er beweerd over winterbanden?

Banden vormen het enige contact van je voertuig met de weg en zijn daarom erg belangrijk voor de veiligheid in het verkeer. Winterbanden geven meer grip op de weg bij koud en nat weer. Ze zijn veiliger bij sneeuw en ijzel, maar ook op koude regenachtige dagen.
Winterbanden zijn in sommige landen verplicht bij rijden onder winterse omstandigheden.

Wat zijn de kenmerken van winterbanden?

Winterbanden hebben een dieper en grover profiel en de banden zijn gemaakt van een speciaal soort rubber, dat zachter is en blijft bij koude temperaturen,  waardoor er een betere grip ontstaat op nat en glad wegdek.

Mijn zomerbanden zijn net nieuw en hebben een goed profiel, dat is ook veilig?

Onderzoek heeft gestaafd je met winterbanden, bij temperaturen onder de 7 graden een aanmerkelijk kortere remweg hebt, dan met zomerbanden. Bij een snelheid van 80 km per uur kan dit een verschil maken van wel 40 meter. Dit is te verklaren door het soepel blijven van het rubber bij temperaturen onder de 7 graden en door het aangepaste profiel van de band. Een winterband heeft brede groeven, waardoor water en smeltende sneeuw goed wordt afgevoerd. Tegelijkertijd heeft de winterband fijne lamellen, die goede grip op de weg bevorderen.

Het is wel koud, maar er ligt geen sneeuw, dan heb je niets aan winterbanden!

In Nederland gaat winterweer meestal gepaard met temperaturen die overdag heel vaak beneden de 7 graden en ’s nachts zelfs vaak onder het vriespunt liggen. Door het zachtere rubber en het aangepaste profiel heeft de winterband ook bij een droog koud wegdek betere grip.

winterband

Winterbanden zijn erg duur!

De prijs van winterbanden is ongeveer hetzelfde als die van zomerbanden, terwijl je winterbanden onder de auto zitten, slijten je zomerbanden niet, deze gaan dus langer mee. Het is natuurlijk wel eerst de aanschaf, maar daarna kun je per seizoen wisselen.

Er zijn wel prijsverschillen tussen de verschillende merken winterbanden, dus het is altijd goed om te kijken naar goede winterbanden, voor een redelijke prijs. Er zijn ook All seasonsbanden, maar let goed op alleen banden met het m s logo en het bergje met het sneeuwvlokje erin (dus beide logo's) gelden als goedgekeurde winterbanden in landen als Duitsland.

Winterbanden zijn veiliger, dus kunnen ze aanrijdingen voorkomen, ook dat kan enorme kosten en ellende besparen.

Een winterband is zo goed, ik laat die er gewoon het hele jaar op liggen!

Dit is geen goed  idee, want bij de hogere zomertemperaturen slijt het zachte rubber van de winterband veel sneller. Het is dus belangrijk om op tijd, in het begin van de lente weer de zomerband te gaan gebruiken.

Kan ik volstaan met maar 2 winterbanden?

Het is niet aan te raden om maar twee wielen te voorzien van winterbanden. Wanneer je alleen winterbanden monteert op de wielen die worden aangedreven, kun je wel gemakkelijker optrekken bij gladheid, maar in de bochten zal de auto bij achterwielaandrijving last hebben van onder sturing en dus rechtdoor willen, bij voorwielaandrijving zullen je achterwielen wegslippen. Dit is niet echt veilig, dus toch maar kiezen voor 4 winterbanden.

Winterbanden zijn niet verplicht in Nederland!

Dat klopt, maar in veel andere Europese landen wel. Ga je bijv. gezellig naar de kerstmarkt in Düsseldorf, dan moet je auto voorzien zijn van winterbanden, want in Duitsland zijn winterbanden verplicht, zowel voor inwoners van het land, als voor buitenlanders die daar rijden.  In het buitenland loop je dus het risico op een boete, wanneer je niet met winterbanden rijdt. Wanneer je onverhoopt een aanrijding krijgt, zelfs buiten jouw schuld, kun je medeaansprakelijk worden gesteld, doordat je niet de goede banden hebt.

kaart winterbanden verplicht

Wat zijn de regels in een aantal Europese landen?

Duitsland en Noorwegen: In winterse omstandigheden zijn winterbanden verplicht, op rijden met ongeschikte banden kun je een boete krijgen. Heb je anderen ook in gevaar gebracht, door het rijden met ongeschikte banden, krijg je een hogere boete en kun je mede aansprakelijk worden gesteld.

Italië en Frankrijk: Ook in Italië en Frankrijk kun je mede aansprakelijk worden gesteld of strafrechtelijk worden vervolgd, indien je geen winterbanden gebruikt bij winterse omstandigheden, op sommige plaatsen zoals bergwegen. Dit word nog eens extra aangegeven door een verkeersbord, hier zijn dan winterbanden of kettingen verplicht.

verkeersbord sneeuwkettingen

Oostenrijk en Tsjechië: In Oostenrijk is op sommige plekken, zoals bergketens een winteruitrusting verplicht, in Tsjechië daar waar niet gestrooid word. De winterbanden moeten hier ook nog minimaal 4 mm profiel hebben, anders worden niet goed bevonden.

Zwitserland en Zweden: Hier worden winterbanden wel aanbevolen, maar het is niet verplicht. Wel wordt er bij een ongeval gekeken of het niet gebruiken van winterbanden tot aansprakelijkheid kan leiden.

Finland: Verplicht gebruik van winterbanden van 1 december tot 1 maart.


Bronnen: Bovag en ANWB.

Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit Wikipedia:, Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#winterbanden #zomerbanden #veiligheid #verkeer #gladheid #slipgevaar

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk op Tallsay met behoud van auteursrecht aug  2017)