Tower Bridge in Londen

Londen is een stad met veel interessante bouwwerken, de Tower bridge kun je zeker ook onder die categorie scharen. Wanneer is hij gebouwd en wat is er allemaal te zien?

De Tower Bridge in Londen heeft ook een expositie!

Wanneer je in de vroege avond even langs de Thames wandelt, kun je genieten van de sfeer langs de kade. Vaak waait er een frisse wind en je ruikt het brakke water. Er varen bootjes voorbij en de lichtjes gaan aan, in de verte zie je dan al de Tower bridge liggen. Door de ietwat blauwe verlichting krijgt de brug een sprookjesachtig uiterlijk.

Achtergrond informatie over deze brug:

Deze brug in Victoriaanse stijl stamt uit 1894. Hij is compleet op gebouwd uit staal, ook de twee grote torens, van bijna 40 meter hoog. Deze torens zijn dan weer bedekt met graniet en Portlandsteen om het er mooi te laten uitzien en tegelijkertijd het staalwerk te beschermen.
De totale lengte van de brug is 244 m, hij bestaat uit twee hangbruggen, met tussen de torens een basculebrug, die voor de grote schepen geopend kan worden. Daarboven tussen de torens zijn nog twee loopbruggen, die de constructie verstevigen. Deze loopbruggen hangen 33 meter boven het water.

Een basculebrug is een beweegbare brug, waarbij het brugdek open en dicht gaat.

Een hangbrug is een brug die is opgebouwd uit meestal twee hoge pijlers waartussen een dikke kabel gespannen is.

Heb ik altijd gedacht dat hij zijn naam dankte aan de twee torens die erin verwerkt zijn, maar dat is niet zo. Hij ligt namelijk naast de bekende Tower of London en heeft daarom deze naam gekregen.

De Tower Bridge tentoonstelling:

De tentoonstelling is te zien in de loopbrug van de Tower Bridge. Vroeger werden deze loopbruggen gebruikt door de voetgangers, maar omdat er steeds minder gebruik van werd gemaakt, werden ze in 1910 gesloten. Vanaf 1982 is er een tentoonstelling in te zien, waarin je o.a. kunt zien hoe de brug gebouwd is. De loopbruggen zijn overdekt en je hebt er een prachtig uitzicht over de Thames en de stad.

In de torens wordt je op een levendige, visuele manier rondgeleid, door de geschiedenis, de voorbereidingen en de techniek van de brug. Door middel van films en levensgrote poppen e.d. wordt het heel aanschouwelijk en interessant verteld. Er zijn deskundige gidsen en videoprojecties op de muren, toch houd de tentoonstelling zijn 19e-eeuwse karakter.

Om de Tower Bridge tentoonstelling te bezoeken kun je via de hoofdingang in de noordwestelijke toren van de brug naar binnen. Als je in deze toren klaar bent, volg je de blauwe lijnen op de grond naar de machinekamers en het tweede deel van de tentoonstelling, aan de zuidkant van de brug. Hier vind je o.a. filmpjes over bezoekjes van koninklijke familieleden en gevaarlijke stunts die bij en op de brug werden uitgevoerd.

De machinekamers:

In de machine kamers, de Victorian Engine Rooms genoemd, worden nog steeds de originele stoommachines onderhouden, die vroeger de basculebrug in beweging brachten. Ook de originele pompmotoren, accumulatoren en boilers kun je hier bezichtigen.

Hoe het vroeger en nu werkte:

Bascule is het Franse woord voor wip, dat is ook het idee dat achter de hele techniek schuil gaat. Het brugdek wordt gevormd door twee bascules, deze werden gekanteld met behulp van een immens systeem van hydraulische pompen, die door stoom werden aangedreven. De energie die met de stoom werd opgewekt, werd opgeslagen in zes gigantische accumulatoren. Wanneer de brug moest worden geopend, werd deze energie gebruikt om de motoren aan te drijven waarmee de bascules omhoog en omlaag werden gekanteld. De bascules kunnen draaien tot een hoek van 86 graden deden daar maar een minuut over, dat is toch knap voor een zo ingewikkeld systeem.

Sinds 1976 werken de pompen niet meer op stoom, maar wordt er gebruik gemaakt van olie en elektriciteit, om de hydraulische kracht aan te drijven.

Toeristen Informatie:

De tentoonstelling is van april t/m september open van 10 tot half 7 en van oktober t/m maart van half 10 tot 6. (Na half 6 worden er geen nieuwe bezoekers meer binnen gelaten.)

Ga je met kinderen de Tower bridge bezoeken, dan kun je op de website www.towerbridge.org.uk een Kids Explorer Kit downloaden. Daarin vind je leuke platte gronden, weetjes en opdrachten.

De tentoonstelling is ook voor gehandicapten toegankelijk.


Bronnen voor achtergrond informatie: wikipedia en www.towerbridge.org.uk

Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit Wikipedia:  MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#Londen #TowerBridge #toeristen 

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op behoud van auteursrecht aug  2017.)