Taal, geld en cultuur

Taal en Geldzaken

In Nederland is Nederlands de officiële taal, in Friesland wordt ook Fries gesproken en erkend als taal en in Limburg is het Nedersaksisch een officiële streektaal. De meeste Nederlanders spreken ook een of meer buitenlandse talen, zoals Engels, Duits of Frans. Verder zijn er veel immigranten of kinderen daarvan die ook nog de taal van hun thuisland spreken, zoals Turks, Marokkaans, Chinees, Surinaams, Vietnamees,Indonesisch, Koerdisch enz.

 

In Nederland is sinds 2002 de Euro het betaalmiddel, daarvoor had Nederland een eigen munt, de gulden. De euro wordt aangeduid met €, op een kant van de munt staat een kaartje van Europa en de 12 sterren aan de andere kant is te zien uit welk land de munt oorspronkelijk komt, maar ze zijn in alle eurolanden te gebruiken. Op de eurobankbiljetten kun je aan het serienummer zien uit welk land het komt. Als het serienummer begint met de P is het biljet afkomstig uit Nederland. De biljetten zijn verder voor alle landen hetzelfde.

 

De Nederlandse overzeese gebieden: Aruba en de Nederlandse Antillen hadden een eigen munt, die gekoppeld was aan de Amerikaanse dollar. Zij zijn niet overgeschakeld naar de Euro, maar hielden hun eigen munt: de Arubaanse florin en de Antilliaanse gulden. Vanaf 10-10-2010 bestaan de Nederlandse Antillen niet meer als zodanig, Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn nu een aparte landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden, de andere eilanden: Bonaire, Sint Eustatius en Saba, zijn nu Nederlandse gemeenten, in deze gemeenten wordt nu voortaan betaald met de Amerikaanse Dollar. In de aparte landen binnen het koninkrijk: Curaçao en Sint Maarten bestaan plannen om de Antilliaanse gulden te vervangen door een Caribische gulden.

Mensen en cultuur

Nederland is een multiculturele samenleving, waarvan zoˊn 20% uit immigranten bestaat. Nederlanders zijn over het algemeen trots op hun land. Dat uit zich vooral bij Nationale aangelegenheden zoals grote sportevenementen, dan staat het Oranje legioen achter hun team en ook op Koninginnedag kleurt heel Nederland oranje. Voor de meeste Nederlanders is vrijheid van meningsuiting een belangrijk punt. Verder wordt vaak verondersteld dat de mensen in het noorden van Nederland wat formeler en stugger zijn, terwijl in zuid Nederland een wat meer Bourgondische gezellige sfeer hangt. In het buitenland staat Nederland bekend om zijn tolerant beleid. Amsterdam is voor toeristen vaak een trekpleister, omdat gedacht wordt dat daar alles kan met de coffeeshops en de wallen. Ook de deltawerken, polders en molens en onze grachten met daarlangs de historische gebouwen zijn wereldwijd beroemd.

 

Eten en drinken

Wat gezien wordt als de traditionele Nederlandse keuken, zijn vooral de gerechten die vroeger bij de hard werkende boeren op tafel kwamen. Maaltijden waarmee je weer een tijd hard kon werken, gemaakt met aardappelen, vlees en groente. Vaak in de vorm van stamppotten of stoofschotels of verwerkt in een maaltijdsoep. Tegenwoordig wordt er in de Nederlandse gezinnen ook vaak een buitenlands gerecht op tafel gezet. In Nederland zijn veel verschillende soorten restaurants, Traditioneel, Chinees, Grieks, Tapas, Grill of Italiaans. Er zijn ook overal snackbars en pannenkoekenhuizen te vinden. Pannenkoeken en poffertjes, lekker zoet zijn typisch Nederlands evenals Limburgse vlaaien, oliebollen en stroopwafels. De frikandellen, kroketten en bitterballen en ook drop zijn maar moeilijk te vinden in het buitenland.  In het buitenland is Nederland natuurlijk het meest bekend vanwege de kazen.

 

In Nederland is het kraanwater erg schoon en goed om te drinken. Er wordt in Nederland veel koffie en thee gedronken. Op stap drinken veel mensen bier, er zijn verschillende populaire merken, zoals Jupiler, Grolsch, Bavaria, Heineken, Dommelsch, Amstel. Ook wijnen en sterke dranken zijn er in veel soorten verkrijgbaar en mixdrankjes zijn populair.