Ook jij kunt een vliegles nemen
Ook jij kunt een vliegles nemen een bijzondere ervaring. Als klein kind word vaak al gefantaseerd over piloot worden. Het besturen van een vliegtuig blijft vaak bestaan, omdat het voor de meeste mensen onhaalbaar lijkt. Maar tegenwoordig zijn er op veel plaatsen mogelijkheden om die droom een keer te laten uitkomen.
Vliegles een bijzondere ervaring,
Als klein kind word vaak al gefantaseerd over het besturen van een vliegtuig, tegenwoordig zijn er op veel plaatsen mogelijkheden om die droom een keer te laten uitkomen. Je kunt er een leuke dag uit van maken, je vrienden kunnen ook een les boeken, meevliegen of vanuit grond je capriolen gade slaan en foto's maken. Jou wacht dan vast een daverend applaus na de landing en een heleboel vragen over hoe het was.
Wat zijn de mogelijkheden en hoe gaat zo'n les.
Er zijn verschillende maatschappijen die tegenwoordig vlieglessen aan bieden om die ervaring een keer mee te kunnen maken. Natuurlijk zijn er in ons land ook mogelijkheden om een serie professionele vlieglessen te nemen en een brevet te behalen. Dit is echter voor de meeste mensen te duur. Na het behalen van zo’n brevet moet je ook met vliegen bezig blijven om de benodigde vlieguren te behouden. Heel veel mensen willen echter gewoon een keer zelf vliegen voor het plezier. Deze vlieglessen, alleen als leuke ervaring, zijn vaak heel betaalbaar, al is er tussen de aanbieders wel veel prijsverschil. Meestal begint zo’n les met een uitleg over het vliegtuig, de instrumenten, de roeren, radiocontact en de verkeerstoren. Daarna ga je echt vliegen, samen met je instructeur het vliegtuig starten en taxiën over de baan. Tijdens het opstijgen zal de piloot het weer even overnemen, maar eenmaal in de lucht mag je echt zelf vliegen. Meestal blijf je een half uur in de lucht, tijd genoeg om het gevoel echt een kans te geven en verschillende bochten te maken en te genieten. Daarna zal de instructeur het toestel weer aan de grond zetten en is er nog tijd om na te praten en vragen te stellen. Je bent dan echt een ervaring rijker en meestal krijg je na afloop ook een document waar op staat dat je zelf hebt gevlogen, waar, wanneer en met welk toestel.
Wat kost het en met wat voor vliegtuig kun je vliegen.
Dergelijk vlieglessen worden al aangeboden vanaf ± € 50,- (prijzen kunnen wijzigen). Je vliegt meestal in een klein vliegtuigje zoals een Aero AT 3, Skylane, Piper Tomahawk, Cessna 172 of een Cessna 150 aerobatic. Wanneer je met de kleinste modellen vliegt, is dat een tweepersoonstoestel. Je zit naast je instructeur. De grotere toestellen hebben ook de mogelijkheid om nog een derde of vierde persoon mee te nemen. De lessen in deze toestellen zijn vaak wel duurder, ze zijn ook zwaarder en dus is er ook meer brandstof verbruik. Wil je graag je vriend of vriendin meenemen op je luchtruim ervaring, kan dat, maar meestal moet je wel extra betalen voor die persoon.
Waar kun je vliegles nemen.
Luchthavens van waaruit dergelijke lessen worden gegeven liggen verspreid door het hele land. Je kunt bijv. vliegen vanuit: Lelystad, Budel, Ameland, Apeldoorn, Hilversum, Hoogeveen, Seppe, Texel en Zeeland . Wanneer je op zo’n luchthaven bent is er soms gelegenheid om diezelfde dag te vliegen, maar in de meeste gevallen boek je het vooraf.
Tegenwoordig kun je ook cadeaubonnen voor een dergelijke ervaring geven, waarmee je natuurlijk een onvergetelijk presentje hebt. De ontvanger kan zelf mee een datum plannen en als je dan zelf meegaat hebben jullie samen ook nog een leuke dag, wat altijd goed is voor de vriendschap.
Vliegangst
Voor sommige mensen met vliegangst kan dit helpen de angst te overwinnen, doordat ze zelf de controle over het vliegtuigje kunnen voelen. Maar doordat het meestal kleine toestellen zijn vlieg je vaak minder stabiel als in een grote Boeing, dat kan voor anderen juist weer meer angst oproepen. Vraag je daarom eerst af of je angstig bent vanwege een soort hoogtevrees of meer het gevoel geen controle te hebben.
Afbeeldingen zijn uit eigen portofolio © Teksten door Mereltje Wereldspotter © 2019
#vliegles #ervaring #vliegen #vliegtuig #hobby #piloot
(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk op behoud van auteursrecht okt 2016.)