Boomkruiper of boomklever

De boomkruiper en de boomklever is dat hetzelfde vogeltje? Ze worden heel vaak verward, dus dat is geen gekke vraag, maar het zijn twee verschillende vogels. Wat zijn dan de verschillen en hoe kun je ze herkennen.

Boomkruiper (Certhia brachydactyla)

Orde: Passeriformes (Zangvogels)

Familie: Certhiidae (Echte boomkruipers)

boomkruiper en boomklever

Boomklever (Sitta europaea)

Orde: Passeriformes (Zangvogels)

Familie: Sittidae (Boomklevers)

Bovenstaande afbeelding: Foto genomen van het informatiebord in de natuurtuin in het dorp.

Opmerkelijk verschil in bewegen:

Zelfs wanneer je de vogel niet heel goed kunt zien is er een opmerkelijk verschil in hoe de vogeltjes bewegen.

Een boomkruiper kruipt of hipt in een spiraal langs de stam van de boom naar boven, onderweg zoekend naar insecten, boven aangekomen vliegt hij naar beneden en begint opnieuw.

De boomklever heeft veel meer houvast, hij lijkt als het ware aan de boom gekleefd te zitten, hij loopt gemakkelijk van beneden naar boven, maar ook andersom, hij schuifelt vrolijk over takken, zelfs wanneer hij daardoor ondersteboven hangt.

Ook het uiterlijk is niet gelijk:

De boomkruiper (Certhia brachydactyla) heeft een bruine kleur met grijze en gele vlekken, zodat hij mooi gecamoufleerd is tegen de boom, zijn buik is wit. Hij heeft een spitse kromme snavel en een wit streepje boven het oog. Het vogeltje word niet groter dan zo’n 12 cm en heeft een in verhouding lange staart, die hij gebruikt bij het klimmen en sturen.

boomkruiper
boomkruiper

Bovenstaande afbeelding: Waarneming en eigen foto: op de muur van een huis aan de rand van het bos  en op de boom aan de visvijvers (Noord Brabant)

 

De boomklever (Sitta europaea) heeft een blauw grijze kleur op de rug, bij het oog een brede zwarte streep en lichte wangen en keel. De onderkant is oranje/ roestbruin van kleur, wat bij de mannetjes tijdens de broedperiode nog feller gekleurd word. Hij heeft een kort staartje met in het midden een zwart accent, die hij niet gebruikt bij het klimmen. Hij heeft een krachtige maar spitse dunne snavel en korte poten met lange tenen en lange nagels voor een goede grip. Het vogeltje kan tot 20 cm groot worden.

boomklever
boomklever

Bovenstaande afbeelding: Waarneming en eigen foto: Oisterwijk langs de 14 vennenroute

Verschillen in leefgewoonte:

De boomkruiper eet insecten en spinnen, die hij vangt tussen de boomschors. grashalmen, mos, haren en veertjes. Ze hebben wit met rood gestippelde eieren.

De boomklever eet behalve insecten ook zaden, noten, vruchten, graan en bessen. Hij heeft een sterke scherpe snavel, daarmee knipt hij grote insecten in stukken en hamert hij de harde noten kapot. Boomklevers leggen ook vaak een voorraadje aan en in de winter zie je ze soms bij de voedertafels. Een boomklever bouwt niet zelf een nest, hij gebruikt bijv een oud hol van een specht. De opening van hun broedhol maken ze vervolgens op maat door met modder de ingang wat dicht te metselen. De eieren zijn melkwit met grote bruine vlekken en grijs-violette onder vlekken.

zingende boomklever
boomklever

Bovenstaande afbeelding: Waarneming en eigen foto: Leenderbos Noord Brabant 

Weetjes en tips:

Een boomkruiper heeft in de volksmond nog andere benamingen, hij word ook wel Kleddermenneke, Klaverkatje en Boomklautertje genoemd.

Om de boomklever te spotten kijk eens omhoog bij de eikenbomen die naast beukenbomen staan. De grove bast van de eik gebruiken ze vaak om beukennootjes tussen de spleten de steken, dan kunnen ze ze gemakkelijker eten.

De boomklever naar je tuin lokken? Op de voederplank vetbollen met zaad, noten, pinda’s en insecten, Een stuk boomstam voorzien van wat gaten, met daarin bijv. vogelpindakaas of vet met noten en zaden.

Heb je veel bomen in de tuin hang een nestkast voor boomkruipers of boomklevers op, misschien komen ze met een groepje overwinteren in de kast ( ze slapen vaak in groepjes om zichzelf warm te houden)  en maakt een van hen in het voorjaar daar zijn nest. Zoals je hieronder ziet heeft de kast een smalle langwerpige opening aan de zijkant .

bookkruiper nestkast
boomklever

Bovenstaande afbeelding: Waarneming en eigen foto: Nestkast in de dorps natuurtuin, vogel Oisterwijk langs de 14 vennenroute


#kenmerken #boomkruiper  #boomklever  #vogel #herkennen #verschil

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk op Tallsay aug  2018.)