Wandelen tussen het werelderfgoed van Nederland.
Wij hebben in Nederland nog een aantal prachtige gebieden, zo kun je een wandeling maken tussen het Nederlands Werelderfgoed, er is een mooie route en onderweg kom je gezellige plekken tegen waar je iets kunt eten en drinken.
Wandelen langs de Stelling van Amsterdam.
In 2010 is de wandelroute langs de stelling van Amsterdam uitgeroepen tot Wandelroute van het jaar. De route loopt van Volendam naar Muiden en is langs het streekpad aan gegeven met geel – rood. Deze route is zo bijzonder, omdat het een route is door prachtig groen gebied kilometers grasdijk en boerenland, terwijl de route eigenlijk zo dicht bij een druk gebied ligt en doorkruist word door wegen, kanalen en spoorbanen. De route is ook omgekeerd te lopen en er zijn korte routes gemaakt van verschillende stukken.
Fort Bezuiden Spaarndam
Onze wandeling beginnen we bij Fort Bezuiden Spaarndam ( Boezemkade 11, Spaarndam)
Dit Fort is gerestaureerd en heeft een gezellig terras, waar je iets kunt drinken of heerlijk eten. Het is ook een heel geschikte plek om dus met verschillende mensen samen te komen, om de wandeling met een groep te maken. Op zondag kun je er ook de kunstgalerie bezoeken, soms zijn er ook concerten of kunstmarkten en je kunt vanuit hier een rondvaart boeken of een boot huren.
Fort bezuiden Spaarndam hoort bij het westfront van de stelling, die loopt van Fort benoorden Spaarndam, via Fort bezuiden naar Fort bij Penningsveer, Fort bij de Liebrug, Fort aan de Liede tot Fort bij Heemstede.
Waarom is de stelling zo bijzonder?
De Stelling van Amsterdam is een defensielijn van maar liefs 135 km, in een ruime cirkel op ± 15 tot 20 km rond Amsterdam. Tussen 1880 en 1914 werden ze gebouwd, een netwerk van 45 forten, loodsen, magazijnen, dijken, kanalen en sluizen. Het was voor die tijd een ingenieus waterbouwkundig systeem, waarmee het land buiten de ring onderwater kon worden gezet, zodanig dat het water te diep was voor man en paard en niet diep genoeg voor de boten. De vijand zou daardoor nooit onze hoofdstad kunnen binnenvallen. Maar toen de vliegtuigen kwamen, was de stelling in dat opzicht natuurlijk niets meer waard. Rondom een fort mocht niet worden gebouwd, daardoor is er veel natuurlijk groen in de omgeving, in 1963 werd dit bouwverbod opgeheven.
De stelling is een van onze 20 Nationale Landschappen en staat al sinds 1996 op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. In Nederland hebben we nog 7 andere locaties op de lijst: Schokland, Kinderdijk, het Woudagemaal, De Beemster, het Rietveld Schröderhuis, de Waddenzee en de Amsterdamse grachtengordel.
Voor Nederland wordt gekeken naar 3 thema’s om te bepalen of een locatie of object in aanmerking komt om op de Werelderfgoedlijst geplaatst te worden. Het thema Nederland als Waterland, als Republiek der Zeven Verenigde Provinciën uit de 17de eeuw en het thema Architectuur uit het begin van de 20ste eeuw. De stellingen staan op de lijst doordat zij Nederland als waterland vertegenwoordigen.
Terug naar de wandeling:
Vanuit Fort bezuiden Spaarndam lopen we richting Fort Penningsveer, de route gaat langs de Mooie Nel. Mooie Nel is de naam van het meertje, dat bij Spaarndam is gevormd, doordat de rivier de Liede er erg breed is. De Liede is een zijrivier van de ringvaart, vroeger verbond het de Spaarne en het Haarlemmermeer. Er is prachtig uitzicht over het water en we zien aalscholvers. Aalscholvers zijn vrij grote watervogels, ze leven voornamelijk van vis, het is een beschermde vogelsoort.
Het Fort Penningsveer was vroeger een magazijn en opslag locatie voor het koper, dat gebruikt werd voor de productie van munitie. Het is nu gerenoveerd en wordt grotendeels verhuurt aan groepen, je kunt er dan allerlei activiteiten doen. Soms zijn er ook gerenoveerde delen open voor publiek, dat gebeurd voornamelijk op open monumentendag.
Bij Penningveer is ook een jachthaven, altijd mooi om even te gaan kijken. De bedrijvigheid van al die bootjes is mooi om te zien. Hier vind je ook het café Bij Van Assema, waar je lekker kunt lunchen, het is open van van woensdag tot en met zondag.
Vanaf Penningsveer lopen we richting Fort Liebrug, "dit is in gebruik geweest als geld-distributiecentrum. Het fort dateert uit 1894-1900 en was bewapend met twee 6cm kanonnen in hefkoepelgebouwen". (bron: www.militair-erfgoed.nl)
Nu zit er een klein bedrijven centrum, met de Wijnimporteurs Les Chiens Blanc en Wine & Olive Life, ze zijn geopend op afspraak en op de laatste zondag van de maand.
Verder richting Fort aan de Liede, dit is niet geopend voor publiek, vandaar uit gaan we richting Kunstfort Vijfhuizen, adres: Fortwachter 1, Vijfhuizen, dit zal voor ons het eindpunt zijn, we worden daar weer opgehaald, er is natuurlijk een mogelijkheid om ook weer terug te wandelen.
Het Kunstfortterrein is open van 10.00 tot 22.00 uur, Er zijn Historische tentoonstellingen, waarbij je bijvoorbeeld de Genieloods kunt bezoeken, op vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur, de entree voor de tentoonstellingen is 2 euro p.p.
Wanneer zijn de forten open:
Sommige forten zijn open van april tot en met oktober, in de winterperiode zijn de meeste forten gesloten. In September is er een Stellingmaand, dan zijn er 25 forten open en er zijn extra activiteiten. Fortbeheerders en vrijwilligers geven dan rondleidingen en vertellen over de geschiedenis en de natuur.
“De hele maand zijn er culturele activiteiten te beleven en te bekijken, zoals kunstexposities, jeugd- en straattheater, muziekoptredens, filmvertoningen, vaartochten en kano-evenementen. In de agenda vindt u een overzicht van alle activiteiten en openstellingen tijdens de Stellingmaand.”
Alle actuele informatie vind je in de agenda van stelling van Amsterdam
(bron: www.stelling-van-amsterdam.nl )
Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit Wikipedia: MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter © 2019
#wandelen #werelderfgoed #Amterdam #route #fort #stelling
(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk op behoud van auteursrecht nov 2016)