Panorama route in Zuid Afrika

De Panorama route mag je niet missen wanneer je in Zuid Afrika bent, het is een van de mooiste bestemmingen. Bij een vakantie naar Zuid Afrika word vaak meteen gedacht aan het Krugerpark en wilde dieren, aan Kaapstad en de wijnen, maar er is ook prachtige natuur. De Panorama route leidt je langs spectaculaire uitzichten en prachtige plaatsen.

De Panorama route in Zuid Afrika.

De route leidt je door de ruige bergketen van de Noordelijke Drakensbergen in de provincie Mpumalanga. Kijkend vanaf de Drakensbergen is er een enorme, abrupte diepte, die zorgt voor een fantastisch uitzicht op de vlaktes van het reservaat duizend meter hieronder. De panoramaroute brengt je langs Blyde River Canyon, Bourke's Luck potholes en Gods windows. Andere hoogtepunten zijn de watervallen in Graskop en Sabie en mooie steden als Hazeview, Ohrigstad en Pilgrims Rest.

De Panoramaroute begint in Sabie, gaat dan langs de Mac-Mac Falls, de Lisbon Falls en Gods Windows, dan verder langs de Berlin Falls, een prachtige picknickplaats in het natuurreservaat en Bourke’s Luck Potholes. Verder door de Blyderivierkloof en de vallei van Pilgrim’s Creek naar Pilgrim's Rest en weer terug naar Sabie. Je kunt de route natuurlijk op elk punt beginnen of in omgekeerde volgorde rijden. Het is niet echt een ronde, dus je kunt ook zelf de volgorde veranderen. Wij komen vanaf Ku Sungula Safari Lodge vlakbij Hoedspruit, onder de Strijdom tunnel door naar de route en rijden maar een gedeelte deze keer.

Blyde River Canyon

We komen aan bij Blyde River Canyon die de Drakensberg in Mpumalanga doorsnijd. De Drakensberg is een van de zeven grote bergketens in Afrika. Bij Blyde Riverspoort, het punt waar de rivieren Treur en Blyde samenkomen, word je verrast door een van de grootste natuurwonderen van Afrika, de imposante kloof van rood zandsteen, die vrijwel recht omlaag loopt naar het water beneden. Blyde River Canyon is de derde grootste canyon van de wereld, hij is ruim 20 km lang en er zijn kliffen van wel 700 à 800 meter hoog vanaf de rivierbedding.

Vanaf de hoofdweg zijn de parkeerplaatsen naar uitkijkpunten gemakkelijk te bereiken. Bij de eerste waar wij oprijden heerst een gezellige sfeer. In het midden is een kleine grasvlakte met een toiletgebouw. De grasvlakte is bezet met talloze kraampjes en kleden, waar de lokale bevolking hun handelswaar aan de man proberen te brengen. De stemming is gemoedelijk, er zijn geen opdringerige verkopers.

We wandelen naar een uitzichtpunt en vandaaruit verder over de wandelpaden die men over de rotsen heeft gemaakt. Het is voor mij een overweldigende ervaring, het prachtige uitzicht en de ruwe echtheid van de omgeving maken diepe indruk. De wandelpaden zijn zo gemaakt dat ze wegvallen in het landschap en soms moet je dan ook even kijken hoe verder te gaan. Een beetje onwerkelijk staat er dan ineens ergens midden in dit natuur geweld een suppoost. Hij kijkt vanuit zijn post naar alle toeristen en helpt mensen op weg die vragen hebben, dit alles met de overbekende grote Afrikaanse glimlach.

Een groot deel van het land rondom de kloof hoort bij het Blyde Rivierspoort-reservaat, wat bekend staat om de gevarieerde flora en uitgebreide vogelbestand. Wanneer je geluk hebt zie een van de zwarte adelaars  of de zeldzame kuif ibis, die op de granieten rotsen nestelen. In de rotsachtige gebieden leven ook de klipspringers en dassen en in het grasland zie je de grijze ree en vele knaagdieren en reptielen.

Bourke’s Luck Potholes

We komen uit bij Bourke’s Luck Potholes, precies waar de Blyde rivier en de Treur samen komen.  Je kijkt er diep naar beneden, waar het kolkende water enorme cilindrische sculpturen in de rotsen geslepen heeft. De rotsen daar zijn glad geschuurd en hebben afwisselend rode en gele lagen en in de diepte zie je de donkere waterpoelen. De plaats is vernoemd naar gold digger Tom Bourke die hier een beetje goud vond.

De drie Rondavels

Verder lopend komen we op een punt waar we de drie Rondavels zien, dit zijn reusachtige rots spiralen, ze steken uit de muur van de canyon. Ze bestaan uit leisteen onder een kap van harde kwarts waarop pijnbomen groeien. Ze lijken op de traditionele hutten “rondavels” uit de Xhosa stam uit die omgeving en zijn daarheen vernoemd.

De Pinnacle

Ook heel bijzonder is de Pinnacle, een enkele kwartsiet kolom stijgt bijna 30 m uit boven de diepe beboste canyon

Gods window

We rijden verder naar een volgende parkeerplaats om uit te komen bij Gods windows, ook hier vind je kraampjes en sanitaire voorzieningen. Gods windows vlakbij het uiterste zuiden van het reservaat is een opening in de bergketen, die zorgt voor een spectaculaire uitzichtpunt  op de ravijnen, watervallen en rotsformaties.

Wonder view is op 1.730 m, de hoogste gezichtspunt langs de weg.

Pilgrim’s Rest

Dan gaan we verder naar Pilgrims Rest, dit is een gouddelversdorpje uit de tijd van de goudkoorts. Het dorp is een Nationaal Monument en het lijkt alsof de tijd er heeft stil gestaan.  Er staan nog enkele van de oorspronkelijke mijnwerkershuisjes en je kunt rond kijken in het Diggers Museum.  

Graskop

Wij rijden verder naar Graskop een leuk dorpje met winkeltjes, restaurants en natuurlijk ook stalletjes waar de lokale bevolking hun curiosa verkopen. Voor het eerst worden we aangesproken door een opdringerige verkoper, hij wil zakjes pinda’s verkopen. Wij negeren hem en gaan eerst wat eten in de Silver Spoon, daarna lekker snuffelen in de winkeltjes. Ze verkopen er prachtig houtsnijwerk en allerlei andere leuke souvenirs.

Helaas is onze dag nu vol en moeten we de watervallen richting Sabie tot een volgende gelegenheid bewaren, we rijden terug naar Ku Sungula


Afbeeldingen zijn uit eigen portfolio: MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#Afrika #panoramaroute #ZuidAfrika #Drakensbergen #Godswindows #canyon #potholes

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht dec 2016)