Bloedrode heidelibel

Wat zijn ze mooi de rode libellen, maar hoe herken ik welke soort het is. De bloedrode heidelibel heeft specifieke kenmerken, die gemakkelijk waar te nemen zijn.

Bloedrode heidelibel(Sympetrum sanguineum)     Groep: Echte libellen(Anisoptera)      Familie:Korenbouten (Libellulidae) 

bloedrode heidelibel man

Deze foto maakte ik in Nationaal Park De Meinweg, ten oosten van Roermond in Limburg.

De bloedrode heidelibel valt meteen op met zijn felle rode kleur, dat geldt tenminste voor de volwassen mannelijke variant. Het vrouwtje en de jonge mannetjes zijn geel bruin van kleur. Het is een middelgrote libel van ongeveer 34-39.

bloedrode heidelibel man

Aan de vleugelbasis zie je oranje, die kleur wordt veroorzaakt door een fijne oranje beharing. Deze oranje basis is bij de bloedrode heidelibel groter dan bij een steenrode of bruinrode heidelibel. De bloedrode heidelibel lijkt ook wat op de vuurlibel, maar er zijn duidelijke verschillen zoals het knotsvormige achterlijf, wat bij een vuurlibel is afgeplat. Verder heeft de bloedrode heidelibel zwarte poten, de vuurlibel heeft rode poten.

bloedrode heidelibel man

De bloedrode heidelibel heeft pterostigma’s op de voor- en achtervleugel, deze zijn groot met zwarte randaders en hebben een rode ondertoon, bij vrouwtjes is dat bruin. Bij een vuurlibel zijn deze vlekken geel van kleur.

bloedrode heidelibel man

Je vind de bloedrode heidelibel in de buurt van stilstaand, voedselrijk water, zoals bij een heide ven, kanaal, laagveen plas, poel, vennen en sloten en zelfs bij visvijvers of vijvers in tuinen en parken.

bloedrode heidelibel man

Bloedrode heidelibellen vliegen van eind mei tot eind oktober. Je vind ze in Europa onder andere in Nederland en België.

bloedrode heidelibel man

Waarneming en eigen foto's: Nationaal Park De Meinweg, Dal van Beeze en Landgoed Heijbroeck.


Geraadpleegde bronnen: Wikipedia en vlindernet. 

#libellen #bloedrodeheidelibel #rombouten #determineren #herkennen  #familie #kenmerken 

Afbeeldingen zijn uit eigen portfolio MereltjeFotografie ©. Teksten door Mereltje Wereldspotter © 2020